fredag 14. desember 2007

Pepperkaker

Ja nå er vi i mål med årets pepper kake prosjekt!! Og hos oss er det faktisk et prosjekt. Vi har tidligere år hentet inspirasjon til julens pepperkake "hus" fra Kardemomme by. Vi har laget Tobias sitt tårn (og det var rundt og som dere sikkert forstår ikke helt lett å få til), Kardemomme trikken og røvernes hus. I fjor lagde vi reinsdyr med slede, men det raste sammen før vi rakk og fotografere det *argh*!! Vi ( les mannen) tegner mønster etter beste evne, og vi kjevler, skjærer og steker en dag. Og så bygger og pynter vi en annen. Jeg må vel innrømme at det er vi to voksne som har hovedjobben med "huset", kan jo ikke la barna drive med sånt ingeniør arbeid. De får lov til å pynte litt da, men det er nøye bestemt hvor alt skal være *ler*. Hørte jeg kontrollfrik *lytte*!!

I år har vi laget "hus" fra byen her. Vi har laget Slottsfjelltårnet som er byens stolthet. Tårnet ble reist i 1888 slik det står i dag, men det har ingen sammenheng med det som var når selve fjellet hadde sin storhets tid for over 1100-år siden. ( Måtte rette litt på dette, for jeg hadde kommet med litt gale opplysninger!!).
Nok om det. Sånn ble da årets "hus";Vi er riktig så fornøyd med oss selv i år også!! Det mangler dør, fordi den ble glemt laget, men jeg skal steke en i morgen så huset blir komplett! Det eneste som da mangler er litt lys inni, vi får se om vi kanskje finner noe batteridrevne greier som kan brukes* hmmmm* Som vinduer har vi smeltet bringebær drops!

Gutten vår har også fått pyntet litt på rommet sitt, med julegardiner og et pepperkake hjerte.Kanskje ikke så veldig guttete, men gutten er fornøyd, han vil jo ha jule gardiner han også, og jeg vet ikke helt om jeg vet hvordan guttete julepynt ser ut!!??

Til sist et bilde fra naturens jule pynt. Dagen idag har vært kald og full av rim, alt har vært hvitt og "sølvfarget". Sååååå pent og stemningsfullt!

21 kommentarer:

Linda sa...

Hei!Flott tårn fra byen deres.
Koselig julepynt på gutterommet.
Masse flotte detaljer i ditt julepyntede kjøkken.Ha en fin adventshelg.Linda :)

silje-sin sa...

God kveld i stua:) så utrolig flott pepperkakehuset ble,ingen tvil om at det er slottsfjelltårnet:) Mangler virkelig ikke på kreativitet i huset deres! Ble så fint på gutterommet også,selvfølgelig må gutter også kunne pynte til jul! Alt går bra med den lille jenta vår! Eller dvs,vi måtte en tur på barneavd denne uka... Jeg observerte på barsel av de hadde satt navnelappen rundt ankelen hennes veldig stramt,og etterhvert ble det små utslett der. Etter vi kom hjem har det utvikla seg,og til slutt så det heller ille ut-og hun fikk påvist gule stafylokokker,som jeg frykta.. Heldigvis slapp vi innleggelse,hun får antibiotika p.o. Men kan du tenke deg noe så unødvendig,bare pga at de satt båndet så stramt! Brrr... Ellers er som sagt alt bra! Håper alt står bra til hos dere også! begynner du å jobbe igjen etter jul el? klem

Anne-Berit sa...

Det må vel være det fineste pepperkakehuset i Tønsberg ihvertfall,så lurt å lage Slottfjellstårnet,kjempefint.Så du kjente igjen hjertene,ja du gjorde vel det,snart blir reinsdyret og tilda-mannen også vist fram.Artig at du syns at hylla var fin.Ha det kos,hils:))

Anne-Berit sa...

Glemte jo rent å si at jeg syns godgutten fikk det fint i vinduet sitt.Klart han må få pynt han også...

Ann-Catrin sa...

Underbart pepparkakshus...annorlunda och så högt...hur lyckades ni??
Så vacker bild med frosten!!
Kram A-C

ESMERALDAS HJERTE sa...

ÅÅÅÅÅÅÅÅ! Et fantastisk stemningsbilde fra naturen...sukk...Et sånt type bilde jeg ikke kan se meg mett på.....Kan bli en vinner i tv2 sin værfoto-konkurranse, kanskje?

Fredagsklem

My little footprints sa...

Hei!
Så nå var det tid for pepperkakebaking? Det ble jo kjempefint! Morsomt å gjøre noe nytt hvert år da, og sette hele familien i sving. Er jo ekstra koselig når alle er med!(selv om ho mor forteller hvordan det skal være hihi)Jeg har ikke laget noe pepperkakehus her hjemme i år, men jeg har vært med og baket hos en venninne av meg og de tre sønnene hennes. Det var masse non stopp som gikk i munn(så ingen av de orket kveldsmat), men en hel haug endte på huset også. Man kan nesten ikke se at det er pepperkakehus fordi det er totalt tildekket med non stopp ;) Men sånn er det å sette i gang en tre åring og en toåring til å pynte ;) Men det er jo også en god posjon med sjarm i det når huset står ferdig også da!
Et nydelig stemningsfullt bilde du har tatt! Man kan virkelig ta noen flotte motiver i frosten! I dag har det vært fryktelig kaldt her(synes jeg da) og føler at jeg ikke har gjort annet enn å gå å legge ved i ovnen. Og veden tar jo slutt til slutt også da. Jeg har en stor plass å legge inn ved i stua på(muret inn), og når det er tomt der, må jeg gå og bære fryktelig mye ved. Så i dag hentet jeg ved i 7 omganger, og fylte opp til randen i denne bitende kulda på -10 grader. Mest lyst hadde jeg bare til å hente trillebåra og fylle den og kjøre den rett inn istua ;) hihi..
Ønsker deg en kjempefin 3. adventshelg! Kos deg med dine kjære og kanskje en liten pepperkakemann? ;)
Klem fra Beth

My little footprints sa...

Kjære vene, det ble langt.. hihi ;)

Monica Therese sa...

God kveld,god kveld. For et mesterverk av et pepperkake hus,setter jo nesten oss andre til skamme ;) Det virker som det er meeeget nøye planlagt også da,må innrømme at her i huset er vi ikke de store ingeniørene..hehe..!! Ha en fortsatt flott adventstid.

Trines Hus og Hage sa...

Herlig pepperkakehus og koselig vindu med julekappe og pepperkakehjerte til sønnen din. Flott at gutta også vil pynte litt, synes jeg. Nydelig, nydelig stemningsbilde fra naturen. Ja, nå er det virkelig vakkert ute. Ha det fint denne 3. adventshelgen.

Hilsen fra landet sa...

Må le!! Har ikke tenkt på hvordan guttete julepynt ser ut nei! Men den der må vel være bra også for en gutt! :-)
Må virkelig gi dere en stor applaus for pepperkakehuset- eller tårnet da! I går tenkte jeg akkurat: Uff, nei jeg orker ikke styre med pepperkakehus i år, isåfall bare et kjøpt et. Men nå tror jeg jammen at vi skal lage et kreativt ett vi også likevel. Takk for inspirasjon! Barna synes jo det er kjempestas da. Storesøster skal ha bursdagsselskap i dag, så kanskje de jentene kan være med på å lage det. Men jeg lover ikke et så ambisiøst som ditt! God helg!

Emmeline sa...

Dette pepperkakehuset var jo helt fantastisk:) Det er jammen kjekt å ha noen spenstige prosjekter som mor og far kan samarbeide om, ingeniørberegnede pepperkakehus er jo egentlig veldig koselig...og jammen ble det flott. Kreativt og stilig.
Det var koselig med julegardin og søt pepperkakepynt i vinduet også, tviler vel på om det finnes guttejulepynt.. Klart guttene må få pynt i julefarger! Det hører jo til! Skjønner at dere har det kaldt ut ifra det siste bilder, brrr. Men vakkert er det iallefall!

Lene sa...

Hehe, ja - du hørte kontrollfreak - fra en annen kontrollfreak ;)

Det var da voldsomt så flotte pepperkakehus jeg skulle møte på bloggrunden i dag. Har akkurat vært inne og beundret Lailas. Og der la jeg igjen beskjed til lillesøsteren hennes (som hadde pyntet) at de hadde laget verdens fineste:) Men jeg må jo si dere klatrer opp på siden!! Virkelig flinke ingeniører (imponert!!) og undersåtter har vært i sving her, ja :)

Ha en fin advenshelg :)

Lene

Anonym sa...

HEI. Flott tårn,men byggeår er vel ikke helt riktig.Ha fortsatt en god dag.

Anonym sa...

Glemte og si at dette kom fra morfar.

Mita`s hjørne sa...

Flott pepperkakehus...
Godt de har fatasi når det gjelder pynting...

Ha en koselig kveld og helg...

Emmeline sa...

Å hjelpe og trøste... Tusen tusen takk for tipset:) Nå ble Emmeline helt engstelig her. Plutselig er det KJEMPEBILLIG å kjøpe ny sofa fra Ikea, huff og huff..
Og jeg kjenner at det blir veldig fristende å unne seg noe ekstra til jul, hjelpe og trøste. IKKE BRA! Må snarest legge en plan: Hvordan kjøpe ny sofa uten at mann legger merke til det??? Hmmm vanskelig plan!

Klarafina sa...

Kjempeflott pepperkaketårn! Slike byggverk tør ikke jeg gi meg i kast med.

Emmeline sa...

Hehehe...Skyldig ja, det er du nok også det. Du og IKEA hånd i hånd:)

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Hejsan!
fint pepparkakshus.Hjärtanet är jättefint.Kul när barnen vill baka tycker jag...även om resultatet inte alltid blir som man tänkt sig, men vad gör väl det...hihi..
Recept på Rockey Road kommer här!
Förberedelsetid: 10 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
12 kakor
600 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Lycka till !!!
Kram Pernilla

Anonym sa...

Hei gratulerer med flott hus! Forstår av det du skriver at det må være røde "glassvinduer" av bringerbærdrops. Smeltet ved stekingen? Artig hvis du kunne vise oss dette med et bilde, der du fremhever vinduene litt ekstra(f.eks. med belysning fra baksiden)